Bereid je zoektocht naar opvang goed voor!

Zoek je opvang voor je kindje? Zorg er dan voor dat je een opvang kiest waar je je goed bij voelt. Uiteraard wil je een warme, aangename en veilige omgeving. Maar ook andere elementen spelen een rol. Hieronder stellen we je enkele vragen die je best eerst voor jezelf beantwoordt alvorens kinderopvang te zoeken.

Vanaf wanneer heb je opvang nodig?

  • Ben je zwanger? Bereken wanneer het bevallingsverlof en eventuele borstvoedingsverlof eindigt. Bekijk of je dit zal uitbreiden met ouderschapsverlof, opgenomen door mama of papa.

  • Zoek je opvang voor je kindje tijdens het volgen van een cursus? Bekijk dan op welke momenten je opvang nodig hebt. (enkel tijdens de cursusmoment of ook erbuiten om te studeren,…).

  • Zoek je dringend opvang. Bekijk vooraf welke dagen je nodig hebt en neem persoonlijk contact op met het loket.

Heb je alle dagen opvang nodig of maar enkele? En is dit elke week hetzelfde?

  • Bekijk je werkschema in detail: heb je vaste uren of werk je in shiften? Bespreek de mogelijkheden met je werkgever.

In welke buurt zoek je opvang: graag dicht bij je werk of liever dicht bij huis?

  • De beste locatie heeft veel te maken met de openingsuren van de opvang: raak je ‘s ochtends op tijd aan de opvang én op je werk? En wat na het werk: raak je nog voor de sluitingsuren bij de opvang?

  • Tip: bekijk een zo groot mogelijke regio. Volg je een opleiding? Dan kan de opvang misschien ook daar in de buurt. Of misschien is in de buurt van de grootouders ook een mogelijkheid?

Hoeveel zal de opvang kosten?

  • Maak een inschatting van het budget dat je moet voorzien. De prijs van de opvang hangt af van het aantal opvangdagen en de tariefformule van de opvanglocatie (een vaste prijs per dag/maand of een dagprijs gebaseerd op je inkomen). (zie stap 3)

Zijn er extra aandachtspunten?

  • Misschien heeft je kindje een allergie of heeft het nood aan bijzondere zorg. Bespreek dit met je opvang bij aanvraag van een opvangplaats.