Tuinrangers: gratis tuinadvies voor Herzeelse tuinen

De tuin van de toekomst is opgewassen tegen kurkdroge én kletsnatte zomers. Kinderen kunnen er heerlijk spelen, maar ook vlinders, bijen en allerlei vogels voelen zich er thuis.

Zo’n tuin is makkelijker en goedkoper te realiseren dan je denkt. Onze Herzeelse Tuinrangers helpen je graag op weg.

Wie zijn ze?

Tuinrangers zijn:

  • Vrijwilligers met een passie voor tuinen en de natuur.
  • Gepassioneerde hobbytuiniers, die gespecialiseerd zijn in natuurvriendelijk tuinadvies op maat.
  • Intensief opgeleid over bloemenweides, (fruit)bomen, hagen, geveltuintjes, minivijvers, schaduwplekjes ...

Wat doen ze?

Tuinrangers geven:

  • Deskundig advies over bloemenweides, (fruit)bomen, hagen, geveltuintjes, minivijvers, schaduwplekjes ...
  • Concrete tips rond nestkasten, insectenhotels en andere hulp voor dieren.
  • Advies op maat van jouw tuin, jouw leven en jouw wensen.
  • Een map met suggesties voor jouw tuin, waar je zelf makkelijk verder mee aan de slag kan.

Wat doen ze niet?

  • Het zijn geen tuinaannemers. Ze geven geen advies over de ideale hellingsgraad voor je terras of het beste type boordsteen.
  • Het zijn geen tuinarchitecten. Ze tekenen geen gedetailleerd tuinplan. Ze hebben geen mening over wat mooi of lelijk is.

Welke tuinen (of koertjes) komen in aanmerking?

Het formaat doet er niet toe.

In elke tuin en op elk koertje vallen klimaat- en natuurwinsten te boeken. Ook belangrijk: het advies gaat zover als je zelf wil. Als jij vandaag al grotendeels tevreden bent van je tuin, dan hebben de Tuinrangers niet de ambitie om die helemaal overhoop te gooien.

Hoe verloopt zo’n tuinbezoek?

Alles begint met jouw tuinwensen. Waarvoor wil je je tuin gebruiken? Heb je een losse smaak of hou je meer van strak en netjes? En hoe vaak wil je in je tuin werken? Je Tuinranger wil het allemaal weten.

Pas dan komt de tuin zélf aan de beurt: wat is de kwaliteit van de bodem, waar is het zuiden en waar heb je last van inkijk? Maar ook: hoe blij worden de vogels en de bijen van deze tuin?

Vervolgens wordt het tijd om het tuinadvies op te bouwen. Aan de hand van inspirerende foto’s toont de Tuinranger wat mogelijk is.

Je krijgt advies voor een bloemenweide die meer is dan 'lang gras' en tips voor bodembedekkers die wél groeien in de schaduw. Je Tuinranger helpt je ook bij de keuze van de juiste boom of struik: eentje die je gewoon maar moet planten en daarna nooit nog moet snoeien …

Voordat de Tuinranger weer vertrekt krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Allemaal gratis! Met dit advies kan je direct zelf aan de slag. Of je trekt ermee naar je tuinaannemer of -architect.

Voor elke tuin een gratis safarikit twv 25 euro!

Wat is er leuker dan op safari gaan in je eigen tuin? Dankzij de gratis zoekkaarten en insectenkijker in de safarikit van de Tuinrangers gaat er een hele wereld voor je open.

Valt het voorlopig nog wat tegen met het gezoem en gefladder in je tuin? Geen zorgen, voor elke deelnemende tuin worden ook twee geweldige zadenmengsels voorzien die garant staan voor bloemenpracht binnen het jaar!