De jeugd-, cultuur- en uitleendienst, de bibliotheek, de academie voor podiumkunsten en beeldende kunst, polyvalente ruimtes voor socio-culturele activiteiten, het jeugdhuis, de lokale radio en de dienst toerisme. Ze zitten allemaal samen onder één dak in De Wattenfabriek op het Solleveld. Het imposante gebouw is echter geen nieuwbouw, maar een renovatie om u tegen te zeggen.
Het gebouw was oorspronkelijk een katoenspinnerij, die in 1925 werd gebouwd door de vennootschap Ets. François Saey uit Gent. In 1970 gingen de deuren van de fabriek onherroepelijk dicht. De firma LOuate uit Zaventem kocht het lege gebouw en begon er met de vervaardiging van watten voor laboratoria, grootwarenhuizen enzovoort. Twintig jaar later werd LOuate verkocht aan een Nederlandse firma, die in 1994 besliste om de productie in Herzele te stoppen. De administratie bleef er nog enkele jaren en het gebouw werd gebruikt als opslagplaats, maar ook dat liedje bleef niet duren. De fabriek kwam leeg te staan.
Het gemeentebestuur ziet een opportuniteit en koopt het gebouw met de omliggende site. Al van bij de start is iedereen het erover eens dat het gebouw een polyvalente invulling moet krijgen. De afbraak start uiteindelijk in 2005. De renovatie in 2007. In het paasweekend van 2012 opent De Wattenfabriek officieel haar deuren.
Solleveld 35, Herzele
Meer info en/of gegidste rondleiding?
Neem contact op met de dienst Toerisme.