Ereburgers van Herzele

Een gemeente krijgt mee vorm dankzij haar (oud-)inwoners. Sommigen hebben een voorbeeldfunctie, anderen plaatsen onze gemeente in een mooi daglicht dankzij hun prestaties. Om deze reden eert Herzele personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd voor de gemeente door hen de titel "ereburger" te geven. Herzele telt al vijf ereburgers!

1. Ingrid Betancourt

In 2002 werd Ingrid Betancourt in Herzele tot ereburger gekroond, hoewel ze geen enkele band met de gemeente heeft en er zelf nog nooit is geweest. 

Ingrid is een Frans-Colombiaanse politica die in 2002 werd ontvoerd tijdens haar campagne door de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. De hele wereld eiste haar vrijlating, en daarom benoemden meer dan 1500 gemeentes wereldwijd haar tot ereburger, waaronder Herzele.

Zes jaar na haar ontvoering komt Betancourt na een spannende reddingsactie vrij.

2. Alexander Ogorodnikov

Alexander Ogorodnikov is een voormalig russisich dissident die negen jaar lang zat opgesloten in de goelag, de concentratiekampen van de Sovjet-Unie, vanwege zijn politieke overtuigingen. Sinds zijn vrijlating ijvert hij voor een meer humane samenleving. 

In 2007 was Ogorodnikov eregast op de opening van de Sint-Livinusfeesten in Sint-Lievens-Esse. Zijn lijden werd gekoppeld aan dat van Sint-Livinus en daarom maakte zijn aanwezigheid veel indruk op alle aanwezigen. Een inwoner uit Sint-Lievens-Esse stelde zelfs voor om hem de titel van ereburger te geven. 

De burgemeester vond dit een goed idee en in 2008 kreeg Ogorodnikov deze titel.

3. Rudy Van Snick

Rudy Van Snick is geboren in 1956 in Zottegem en woonde in Herzele. Op 10 mei 1990 werd hij de eerste Belg die de Mount Everest heeft beklommen. Deze mooie prestatie leverde hem de titel 'ereburger van Herzele' op.

De titel als ereburger heeft hem deugd gedaan, want na zijn succesvolle beklimming van de Mount Everest, beklom hij in minder dan 6 jaar tijd ook de andere 'Seven Summits', de hoogste berg van elk continent. 

Verder leverde deze mooie prestatie hem op dat hij model mocht staan voor het stripalbum "De verraderlijke Vinson" van Suske en Wiske. Jerom beklimt in dat album samen met R. Udy de Mount Vinson. 

4. Kirsten de Laender

Kirsten de Laender is een Belgisch paralympisch atlete en Herzelenaar. In 2012 trok Kirsten met grote ambities naar de Paralympische Spelen in Londen. Om haar een extra boost te geven en haar succes te wensen, beloofde het gemeentebestuur haar het ereburgerschap als ze erin zou slagen een medaille te behalen. 

Kirsten bewees zichzelf tijdens de Paralympische Spelen en behaalde de bronzen medaille! Het gemeentebestuur hield zijn belofte en maakte Kirsten ereburger van Herzele. Kirsten is het ultieme bewijs dat je heel wat kan bereiken als je maar doorzet en goed wordt ondersteund door een warme omgeving. 

5. Ewoud Vromant 

De vijfde persoon die de titel 'ereburger van Herzele' kreeg, is Herzelenaar en wereldkampioen Ewoud Vromant. Ewoud stapelde de laatste jaren de ene overwinning na de andere op als paracyclist. In 2022 verpulverde hij het Werelduurrecord in de MC2 klasse in Zwitserland en slechts enkele weken later veroverde hij de titel 'wereldkampioen tijdrijden' in zijn klasse. 

Dat was al de tweede wereldtitel voor Vromant, in 2020 werd hij ook al eens wereldkampioen op de individuele achtervolging in het baanwielrennen. In 2021 pakte hij bovendien zilver in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Tokio. 

Deze vijf bijzondere individuen hebben op verschillende vlakken uitgeblonken en hebben Herzele op de kaart gezet dankzij hun successen. Door hen te eren als ereburgers wil de gemeente hen bedanken voor hun inspirerende prestaties.