Waarom is kinderopvang zo belangrijk?

Kinderopvang neemt een zeer belangrijke plaats in in onze maatschappij. Net daarom is het belangrijk dat opvang toegankelijk en divers is.

We sommen de 3 belangrijke functies van kinderopvang even voor je op:

  1. De economische functie

    Dankzij kinderopvang kunnen ouders gaan werken, een opleiding volgen of solliciteren. In de kinderopvang zijn ook heel wat mensen tewerkgesteld. Zorgen voor voldoende en betaalbare kinderopvang is dus belangrijk voor de economie.

  2. De pedagogische functie

    Goede kinderopvang biedt jonge kinderen niet alleen verzorging en geborgenheid, maar stimuleert kinderen ook in hun ontwikkeling. Kinderen ontmoeten er anderen en leren er van jongs af aan respectvol met elkaar om te gaan.

  3. De sociale functie

    Kinderopvang kan de uitsluiting van kansengroepen tegengaan en hun integratie helpen bevorderen. Onderzoek toont aan: kwaliteitsvolle kinderopvang biedt veel kansen aan kinderen in armoede. Ook voor de ouders: door de beschikbaarheid van opvang zijn ze in staat om een opleiding te volgen, te solliciteren zodat ze daarna kunnen gaan werken…Soms hebben ouders opvang nodig om even tot rust te komen. Kinderopvang biedt ouders bovendien een netwerk waarop ze terug kunnen vallen. Ze kunnen bij de opvang terecht met allerhande vragen en leren er ook andere ouders kennen.

De reden waarom je opvang nodig hebt kan dus zeer divers zijn. Heb je nood aan een gesprek herover? Neem dan zeker contact op met het loket kinderopvang op volgend telefoonnummer: 0489/53.35.65

Nog voor de registratie op opvang.vlaanderen is het belangrijk je vraag naar opvang goed voor te bereiden: 

Als ouder wil je voor je kindje een opvangplek die aanleunt bij je noden en wensen. Het kinderopvanglandschap is zeer divers en misschien is het moeilijk het overzicht te bewaren?

Net daarom brengt de zoektocht naar de juiste kinderopvang soms vragen en twijfels met zich mee: Hoe begin je eraan? Welk type opvang kies je juist? Wat als je niet meteen plaats vindt?
We willen je graag helpen!