Zonaal snelheidsplan: ook op gewestwegen?

Sinds begin januari is het zonaal snelheidsplan van kracht in Herzele. Op enkele gewestwegen is er discussie over de snelheid: 50 of 70 km/u?

Op alle gemeentewegen geldt sinds 7 januari 2019 een snelheid van 20, 30 of 50 km/u. Deze maatregel om Herzele veiliger te maken voor alle weggebruikers wordt aangeduid op grote informatieborden op de invalswegen van onze gemeente, en aan de hand van zoneborden bij het in- en uitrijden van een bepaalde snelheidszone.

50 of 70 km/u?

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), eigenaar van een aantal wegen op ons grondgebied, gaat echter niet akkoord met deze maatregel op de gewestwegen N8 (Brusselbaan), N42 en N46 (Provincieweg). Het gaat meer bepaald om deze wegen, waar vóór de invoering van het zonaal snelheidsplan een maximum snelheid van 70 km/u gold:

  • N8 over een lengte van 1,2 kilometer
  • N46 vanaf einde bebouwde kom ter hoogte van het Hillegemplein tot de grens met Zottegem
  • N46 vanaf einde bebouwde kom ter hoogte van Ketegem tot de grens met Erpe-Mere
  • N42 vanaf bocht ter hoogte van Gentweg tot de grens met Geraardsbergen

In overleg met Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

Het lokaal bestuur betreurt dit standpunt van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en ging in overleg. Het gaat immers om een maatregel die de verkeersveiligheid en de leefbaarheid op het grondgebied wil verhogen. Op dit moment bereidt de dienst Mobiliteit daarom een dossier voor om het AWV te overtuigen ook op deze wegen een maximum snelheid van 50 km/u in te voeren.

 

Gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019 8.46 u.