Word een Herzeelse wegspotter!

Wegspotters zijn wandelliefhebbers die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Minstens een keer per seizoen controleren ze ‘hun’ trage wegen. Is de bewegwijzering oké? Versperren obstakels de weg? Ligt er zwerfvuil? Problemen melden ze rechtstreeks aan de gemeente.

Wat zijn trage wegen?

Er zijn nogal wat trage wegen in onze gemeente. Trage wegen zijn alle wegen die niet bedoeld zijn voor gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd landbouwvoertuigen), bv. doorsteekjes in wijken, wandel- en fietspaden, loswegen, …. Deze worden steeds belangrijker om veilig van punt A naar B te gaan, zonder gebruik te maken van de auto of om even te kunnen ontspannen en ontsnappen aan het drukke verkeer.

Wat zijn wegspotters?

Het lokaal bestuur van Herzele, de provincie Oost-Vlaanderen en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vinden het belangrijk dat deze trage wegenverbindingen blijven bestaan en goed onderhouden worden. Het onderhoud en de veiligheid van de trage wegen neemt de gemeente voor haar rekening. Omdat het voor de gemeente niet altijd duidelijk is waar er zich problemen op de trage wegen voordoen werd het project Wegspotters in het leven geroepen.

Een wegspotter is een vrijwilliger die makkelijk (via een app of website) problemen aan het gemeentebestuur kan doorgeven. Als vrijwilliger kan je ook (digitaal) opvolgen wanneer je meldingen worden verwerkt en opgelost. Het lokaal bestuur van Herzele wil binnenkort starten met dit meldingssysteem zodat problemen efficiënt kunnen aangepakt worden.

Word wegspotter in Herzele: infoavond

Vind jij trage wegen ook belangrijk en ga je graag wandelen of fietsen in jouw omgeving? Dan kan je je opgeven als wegspotter. Als wegspotter ga je een paar keer per jaar over de trage wegjes die jij graag gebruikt.

Voor de start van dit project wordt in De Wattenfabriek (Solleveld 35) een infoavond georganiseerd op dinsdag 24 september 2019 om 20.00 uur. Na de toelichting kunnen geïnteresseerden aangeven welke wegjes zij willen opvolgen. Indien je hierop niet aanwezig kan zijn, maar je wel graag wil inschrijven, kan je dit op voorhand laten weten.

Meer info?

Meer info over het project kan je krijgen van de dienst Landbouw of bij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (jonathan.clerckx@rlva.be of 055 20 72 65).

Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019 10.07 u.