Wat rijdt en leeft er in onze straten?

De resultaten van de verkeerstelling Straatvinken en de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer van 2022 zijn er. Wetenschappers stellen ze graag voor tijdens een webinar op donderdagavond 8 december waaraan alle tellers en geïnteresseerden kunnen deelnemen.

Op 19 mei 2022 kon iedereen mee straatvinken. Burgers in heel Vlaanderen telden er die dag het verkeer in hun straat en vertelden via de bevraging straat-O-sfeer over de leefbaarheid in hun straat. De resultaten en conclusies zijn ondertussen bekend en worden aan alle tellers en geïnteresseerden voorsgesteld via een webinar.

Tijdens het webinar krijg je niet alleen de resultaten van de editie van 19 mei 2022, maar ook inzicht in de trends sinds de start van Straatvinken in 2018. Deelnemers kunnen zich ook laten inspireren door burgerwetenschappers en steden en gemeenten die al aan de slag gingen met de resultaten van eerdere edities van de verkeerstelling en de leefbaarheidsbevraging.

Programma webinar

Donderdag 8 december 2022 om 20u00.

  • 20.00 uur: Straat-O-sfeer: op weg naar leefbare straten? (prof. Huib Huyse, HIVA-KU Leuven) 
  • 20.20 uur: Vijf jaar verkeerstellingen: trends en geleerde lessen (prof. Thomas Vanoutrive, UAntwerpen)
  • 20.40 uur: Inspiratie: vijf verrassende toepassingen en voorbeelden
  • 21.30 uur: Einde

Deelnemen is gratis. De Zoom-link waarmee je kan aansluiten, wordt daags voor het webinar gestuurd naar wie ingeschreven is.

Leefbaarheid van straten

Sinds 2018 houdt Straatvinken, een initiatief van de Ringland Academie i.s.m. de Universiteit Antwerpen en HIVA - KU Leuven, de vinger aan de pols voor de leefbaarheid van de straten in Vlaanderen. Aan de jaarlijkse verkeerstelling van Straatvinken is sinds 2019 ook de bevraging straat-O-sfeer gekoppeld. Die levert een leefbaarheidsbarometer op die het harde cijfermateriaal combineert met de kracht van duizenden verhalen van bewoners.

Op de blog van Ringland vertelt prof. Huib Huyse waarom hij en een reeks vrijwilligers destijds in de schoot van de Antwerpse burgerbeweging begonnen met Straatvinken.

>>> Lees hier het verhaal van Huib Huyse

Gepubliceerd op maandag 21 november 2022 14 u.