Veelgestelde vragen omtrent de verkiezingen op zondag 9 juni 2024

Op zondag 9 juni 2024 trekken we terug naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen.

Alle kiezers zijn verplicht om zich in het stembureau aan te melden. In welk stembureau je moet gaan stemmen, staat op je oproepingsbrief. Deze ontvang je ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen.

Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

Je oproepingsbrief en je identiteitskaart. 

Ik heb geen oproepingsbrief (meer)

Heb je 15 dagen vóór de verkiezingsdag nog steeds geen oproepingsbrief ontvangen of ben je jouw oproepingsbrief kwijt, dan kan je een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken. 

Een andere optie is de digitale oproepingsbrief gebruiken die je ontvangen hebt in jouw eBox. Op de dag van de verkiezingen kan je geldig stemmen met een weergave van deze digitale oproepingsbrief op je smartphone. Je moet daarnaast wel nog steeds je identiteitskaart meebrengen. 

Ik ben mijn identiteitskaart verloren?

Bij diefstal of verlies van jouw identiteitskaart moet je onmiddellijk DOCSTOP bellen. Vervolgens moet je aangifte doen bij de politie (diefstal) of bij het gemeentehuis (verlies). Zij geven jou een voorlopig bewijs van identiteit. Dat document volstaat om te kunnen stemmen.

Ik kan op zondag 9 juni 2024 niet gaan stemmen, wat nu?

Als je je op de verkiezingsdag niet naar de stembus kunt begeven, moet je jouw stem uitbrengen bij volmacht: je machtigt daartoe iemand die jouw stem in jouw plaats uitbrengt.

Je moet wel bewijzen of attesten kunnen voorleggen die jouw afwezigheid verantwoorden. Meer info omtrent stemmen met een volmacht kan je hier vinden.

Stemmen als niet-Belg

Een EU-onderdaan of niet-Belg van buiten de Europese Unie die wil deelnemen aan de verkiezingen moet zich eerst laten inschrijven in de kiezerslijsten.

Verhuis

Als je bent verhuisd na het vastleggen van de kiezerslijsten, dan wordt de oproepingsbrief nog verzonden naar je vorige adres.

Overlijden

Heb je een oproepingsbrief ontvangen van iemand die overleden is? Schrijf dan op de oproepingsbrief dat de kiezer overleden is en bezorg de oproepingsbrief aan de dienst burgerzaken.

Nog vragen?

Gepubliceerd op vrijdag 3 mei 2024 12 u.