Vraag een voorlopig rijbewijs voortaan online aan

De aanvraag van een voorlopig rijbewijs (M18) kan vanaf nu ook online gebeuren via BelDrive. Al een verplaatsing uitgespaard want je komt enkel nog langs in het gemeentehuis om jouw voorlopig rijbewijs af te halen. In de toekomst volgen ook de andere rijbewijzen.

Wat is er nodig?

  • Een verbinding via je eID of via itsme (inwoners jonger dan 18 jaar of personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen).

  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs) waarop het resultaat van de leestest is vermeld.

  • Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur) in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door het examencentrum voor het rijbewijs.

  • Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een in Wallonië gevestigde rijschool: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs.

Hoe aanvragen?

  1. Voordat je de aanvraag start, neem je een foto van bovenstaande documenten, of scan je ze in.
  2. Aanvragen: Meld je aan bij Beldrive kan via QR-code (affiches in examencentra of rijscholen) of rechtstreeks via de link.
  3. Afhalen: De aanvraag wordt door jou online ingevuld, maar de afhaling van het voorlopig rijbewijs gebeurt persoonlijk in het gemeentehuis om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.

Meer informatie over het aanvragen van voorlopige rijbewijzen, vind je hier

Gepubliceerd op woensdag 9 november 2022 11 u.