Verkiezingen op zondag 26 mei 2019

Op zondag 26 mei 2019 trekken we naar de stembus voor de verkiezingen van het Vlaams parlement, het federaal parlement en het Europees parlement.

Alle kiezers zijn verplicht om zich in het stembureau aan te melden. In Herzele worden er 22 stembureaus geïnstalleerd, verdeeld over de acht deelgemeenten. De stembureaus zijn open van 08u00 tot 14u00. In welk stembureau je moet gaan stemmen, staat op je oproepingsbrief.

Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

Je oproepingsbrief en je identiteitskaart.

Ik heb geen oproepingsbrief ontvangen?

Heb je 15 dagen vóór de verkiezingsdag nog steeds geen oproepingsbrief ontvangen of ben je jouw oproepingsbrief kwijtgeraakt, dan kan je een duplicaat aanvragen bij de dienst Burgerzaken. Dat kan tot op de dag van de verkiezingen om 12u00 ’s middags.

Ik ben mijn identiteitskaart verloren?

Bij diefstal of verlies van jouw identiteitskaart moet je onmiddellijk DOCSTOP bellen. Vervolgens moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie (diefstal) of bij het gemeentehuis (verlies). Zij geven jou een voorlopig bewijs van identiteit. Dat document volstaat om te kunnen stemmen.

Ik kan op zondag 26 mei niet gaan stemmen, wat nu?

Als je je op de verkiezingsdag niet naar de stembus kunt begeven, moet je jouw stem uitbrengen bij volmacht: je machtigt daartoe iemand die jouw stem in jouw plaats uitbrengt. Je moet wel bewijzen of attesten kunnen voorleggen die jouw afwezigheid verantwoorden. Om te kunnen stemmen bij volmacht vul je een volmachtformulier in. Je kan het volmachtformulier hier downloaden of gratis afhalen op de dienst Burgerzaken.

Nog vragen?

Surf naar www.vlaanderenkiest.be. Daar vind je een antwoord op heel wat vragen.

Neem contact op met onze dienst Burgerzaken.

 

Gepubliceerd op maandag 6 mei 2019 12 u.