Vanaf juni: alle plastic verpakkingen in PMD-zak

Vanaf juni gelden er nieuwe sorteerregels voor de blauwe PMD-zak.

Vanaf juni mogen de inwoners van de 4 Oost-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden IBOGEM, ILvA, IVM, en MIWA alle plastic verpakkingen aanbieden in hun blauwe PMD-zak.

Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien.

Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én voor de portemonnee!

Nieuwe regels

De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn.

Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.

Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden.

En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.

Vanaf juni!

De nieuwe blauwe zak en de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels gelden: dus in mei nog géén botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak, want gegarandeerd een rode sticker… dus nog even geduld!

Oude zakken blijven geldig

Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde.

Opgelet!

Opgelet! Voor de helft van de ILvA-gezinnen is er geen inzameling van blauwe zakken tussen midden mei en midden juni. Er staat voor hen dus terecht geen PMD-zakje op de afvalkalender in die periode. Dit geeft ILvA en de PMD-verwerkers de tijd om over te schakelen naar het nieuwe systeem.

Meer info

Lees alles over de nieuwe regels op www.denieuweblauwezak.be.

 

Gepubliceerd op woensdag 15 mei 2019 15.52 u.