Vanaf 1 januari zijn voor bedrijven transparante zakken verplicht bij inzameling restafval

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven verplicht gebruik maken van transparante zakken voor hun restafval, dat ze voor inzameling aanbieden in een container. Voor alle duidelijkheid: restafval mag ook los in de container worden gegooid, maar in de praktijk valt dit zelden voor.

Het gebruik van transparante zakken (of los afval in de container) laat inzamelaars toe snel en makkelijk een visuele controle uit te voeren op sorteerfouten. Als de container afval bevat in niet-transparante zakken, moet hiervoor een non-conformiteit worden opgemaakt.

Transparante zakken kunnen afgenomen worden bij ILVA. Er zijn vertragingen bij de levering daarvan, de verwachte levertijd is begin februari. Uiteraard zullen de controles pas starten na aanlevering van de transparante zakken bij ILVA. Het gaat om zakken van 60 liter met 40 ┬Ám foliedikte. Deze bestaan, zoals wettelijk verplicht, minimaal uit 80% gerecycleerd materiaal waarvan 50% afkomstig van postconsumer recyclaat. Ze zullen worden aangeboden per doos met 15 rollen van 10 stuks. Deze zakken worden zonder sluiting aangeboden. De zakken zijn onbedrukt, niet geperforeerd en gewikkeld in een onbedrukt ombandje.

Deze verplichting geldt alleen voor het bedrijfsrestafval, niet voor de selectief ingezamelde afvalstromen (pmd, papier en karton, glas, gft).

Gepubliceerd op vrijdag 23 december 2022 11.30 u.