Rookmelders te koop

De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Investeer daarom in voldoende rookmelders. Bij het lokaal bestuur kan je rookmelders kopen.

Denk je ook dat rook je zeker zal wekken als het bij jou thuis brandt? Dat is helaas niet zo. Rook bevat het kleurloos en reukloos gas koolstofmonoxide, dat je net in een diepere slaap brengt. Omdat bij een brand veel zuurstof verbruikt wordt en er ook vaak giftige gassen vrijkomen, zijn de slachtoffers meestal al gestikt vooraleer de vlammen hen bereiken.

Investeer daarom in voldoende rookmelders. Zodra een rookmelder verbrandingsrook waarneemt, slaat het toestel alarm. Zo kunnen jij en je huisgenoten tijdig de woning verlaten en de brandweer verwittigen.

Wetgeving

Op dit moment is een rookmelder wettelijk verplicht voor een nieuwbouwwoning of verbouwing en alle huurwoningen. Vanaf 2020 zijn rookmelders echter verplicht in alle huizen. Lees hier meer.

Rookmelders te koop

Aan de balie van het gemeentehuis (Markt 20), De Wattenfabriek (Solleveld 35) en het Sociaal Huis (Kloosterstraat 42) worden rookmelders verkocht (tot zolang de voorraad strekt). Ze kosten 16,00 euro per stuk en hebben een garantie van 10 jaar. De opbrengst van de verkoop van de rookmelders gaat naar de Stichting Brandwonden.

Praktische tips

Tips over het plaatsen van rookmelders vind je op deze website.

Gepubliceerd op woensdag 9 januari 2019 8.47 u.