Registreer je verplichte (!) rookmelders en win

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen.

Jaarlijks sterven mensen ten gevolge van een woningbrand. Vooral ’s nachts zijn de gevaren groter, aangezien bewoners dan slapen. Wanneer je slaapt worden er immers heel wat zintuigen uitgeschakeld. Hierdoor zal rook of vuur te laat worden opgemerkt, met alle mogelijke gevolgen van dien. Enkel een rookmelder kan je leven redden.

Verplicht in alle woningen vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 worden rookmelders verplicht in alle woningen. Voorheen waren deze al verplicht in enkele specifieke gevallen (nieuwbouw, studentenwoningen, huurwoningen, gerenoveerde woningen en sociale woningen). Elke woning moet van minstens 1 rookmelder per verdieping voorzien zijn. Daarenboven moeten kamerwoningen voorzien zijn van minstens 1 rookmelder per kamer.

Waar hang je een rookmelder?

Een rookmelder hang je best in iedere ruimte waar je doorheen moet, met uitzondering van de garage, de keuken en de badkamer. Voor deze plaatsen zijn specifieke melders te koop, de zogenaamde hittemelders. Vergeet ook vergeten ruimtes niet, waar mogelijks technische installaties staan (zolder, kelder,…).

Welke rookmelder koop je?

Je kiest best voor zogenaamde gekoppelde rookmelders. Van zodra één rookmelder afgaat, wordt alarm geslagen op iedere melder die hiermee gekoppeld is. Dit levert een hogere mate van waarschuwing op.

Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar is aan te raden.

Let er ook op dat de rookmelder voldoet aan de geldende CE-markering en aan de norm NBN EN 14604. Dit garandeert de goede werking van de melder. En last but not least, test je rookmelder regelmatig, d.i. één keer per maand.

Waar koop je een rookmelder?

Rookmelders kan je kopen in een doe-het-zelfwinkel in de buurt, in gespecialiseerde zaken of in een webwinkel.

Wedstrijd

Tot eind 2019 kan je je rookmelder registreren. Zo maak je kans op één van de 20 Beats Headphones of één van de 200 gratis maandabonnementen van Spotify. Registreren kan via www.hangrookmelders.be.

Deze campagne is een samenwerking van alle Vlaamse Brandweerzones en Netwerk Brandweer.

Gepubliceerd op maandag 21 oktober 2019 9.34 u.