Herzele stapt in proefproject om ratten te vangen

Sinds maart 2024 zet het lokaal bestuur Herzele slimme rattenvallen in. Ratten worden er op een andere, meer diervriendelijke manier mee gevangen.

Meer diervriendelijke rattenvallen

Een zwarte buis met vergif erin, wachten tot een rat het opeet en hopen dat ze eraan sterft ... dat is in heel wat gemeenten nog steeds de manier waarop men ratten bestrijdt. Het lokaal bestuur Herzele is echter een proefproject gestart om ratten op een meer diervriendelijke manier te vangen.

Het nieuwe systeem vangt ratten in een 'slimme bak', waarin ze dan verdrinken in een mengsel van water en alcohol. Deze manier zorgt ervoor dat de ratten minder lang lijden en dat er geen andere dieren in gevaar gebracht worden bij de bestrijding van ratten. Momenteel zijn er tien van deze rattenvallen in gebruik. 

Hoe werkt het nieuwe systeem?

In de nieuwe, slimme, vallen ligt natuurlijk aas om de ratten te lokken. Meerdere sensoren volgen het rattengedrag vanop afstand. Een algoritme bepaalt het vertrouwen in de rattenpopulatie. Het vangsysteem geeft zelf aan wanneer het opgestart wil worden, waardoor meervoudige vangsten mogelijk zijn. De medewerkers van onze technische dienst krijgen hiervan dan een melding om de val te activeren. Eénmaal geactiveerd vallen de ratten in een conserveringsvloeistof, sterven een snelle, pijnloze dood en blijven hygiënisch bewaard tot een medewerker van het lokaal bestuur Herzele deze verwijdert. Via een digitaal platform wordt alles nauwgezet opgevolgd.

Gepubliceerd op dinsdag 26 maart 2024 16 u.