Vermijd het risico op schouwbranden

De preventiecampagne "Veertiendaagse van de veiligheid" loopt van 14 september tot 1 oktober 2023. Het thema van dit jaar voor de campagne is 'preventie van schouwbranden'.

Hoe schouwbrand voorkomen: drie belangrijke tips

Of je nu met hout, kolen of stookolie stookt, of het huis verwarmt met een kachel, een open haard of de centrale verwarming, in al deze gevallen bestaat de kans op een schouwbrand. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige tips het risico op een schouwbrand verkleinen. De belangrijkste tips zijn:

  • Onderhoud je schoorsteen
  • Gebruik droog, natuurlijk of onbehandeld hout
  • Verlucht de te verwarmen ruimte voldoende tijdens de verbranding

Soms kan het toepassen van deze tips niet verhinderen dat er een schoorsteenbrand is. Als de schoorsteen in brand staat, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Misschien denk je dat je best probeert te blussen met water, maar dat is gevaarlijk. Het water wordt onmiddellijk omgezet in stoom en te veel stoom in het smalle rookkanaal kan leiden tot een explosie of een scheur. 

Een overzicht van hoe je gevaarlijke situaties met vuur kunt voorkomen en hoe je moet reageren als er zich toch een gevaarlijke situatie voordoet vind je op www.speelnietmetvuur.be.

Gepubliceerd op dinsdag 19 september 2023 9.44 u.