Opgelet! Frauduleuze e-mail in omloop

OPGELET! Er gaat momenteel een frauduleuze e-mail rond waarin de gemeente zogezegd een incassobureau aangesteld heeft om afvalstoffenheffingen te vorderen. Dit klopt niet! Er zijn (cyber)criminelen aan het werk: betaal het bedrag dus niet!

Er worden frauduleuze e-mails verstuurd vanuit de naam van Doma Incasso. Deze firma schrijft zogezegd in naam van lokaal bestuur Herzele bedrijven aan. Dit klopt niet! Er zijn (cyber)criminelen aan het werk: betaal het bedrag dus niet. 

Je herkent de frauduleuze e-mail aan het e-mailadres van de afzender (te zien op de foto). Deze komt niet overeen met het echte mailadres van de firma Doma Incasso.

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse e-mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. 

Hoe ziet deze valse mail (of phising) eruit?

Op de foto zie je de verzonden mail. Je kan de cybercrimineel ontmaskeren doordat het e-mailadres van de afzender niet overeen stemt met de zogezegde afzender.

*De rode vakken zijn afgeschermde persoonsgegevens van de bestemmeling. 

Denk je dat je deze valse mail kreeg?

  1. Ga na wie de afzender is van het bericht. Het mailadres komt niet overeen met de zogezegde afzender @doma-incasso.be
  2. Stuur verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be.

Tips om valse mails te herkennen?

Safeonweb wil Belgische burgers op een snelle en correcte manier informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid.

Surf naar de website van Safeonweb en 

Gepubliceerd op donderdag 12 januari 2023 11.30 u.