Molen Te Rullegem en Rosmolen

De Molen Te Rullegem is de oudste molen in onze gemeente. Hoewel hij in 1380 in brand werd gestoken, werd hij in 1393 volledig hersteld. In nota’s van 1626 wordt vermeld hoe de molen een banmolen was. De inwoners van Herzele waren verplicht om hun graan op de molen van de heer te laten malen. Deden ze dat niet, dan volgde een boete of een verbeurdverklaring. Na de Tweede Wereldoorlog bleven de wieken stil.

In 1962 werd de molen officieel beschermd als monument. In 1991 werden de houten wieken definitief vervangen door stalen wieken van 23 meter lang. Alain Goublomme en Kurt De Pelseneer brengen de wieken en molenstenen geregeld aan het draaien, waardoor ook deze molen nog steeds maalvaardig is. In 2010 kwam de Amerikaanse ambassadeur Howard W. Gutman de molen bezoeken.

Het rossekot of de rosmolen staat ten oosten van de molen. Een rosmolen is een molen die aangedreven wordt door een paard (ros) of een ezel. In 2014 werd een werkende rosmolen vlakbij de windmolen opgetrokken. Op die manier werd het historisch landschap hersteld.

Gegidste rondleiding en/of meer info?

Neem contact op met de dienst Toerisme. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met meester-molenaar Alain Goublomme (alain@goublomme.telenet.be of 0476 35 29 29) of neem een kijkje op https://www.molensherzele.be/Molen-Te-Rullegem/Bezoeken