Mondmaskers voor alle Herzelenaren

De drie burgemeesters van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem beslisten om samen aan al hun inwoners gratis herbruikbare mondmaskers uit te delen.

Update: 25/05/2020

Omdat een mondmasker dragen, zeker op plaatsen waar je niet genoeg afstand kan houden, een grote rol speelt in het afbouwen van de coronamaatregelen, beslisten Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem om samen voor al hun inwoners mondmaskers te kopen.

Over welke mondmaskers gaat het?

Het gaat om herbruikbare – lees: wasbare – mondmaskers. Het mondmasker bestaat uit twee kwalitatieve textiellagen, met daartussen een filter. Iedere inwoner krijgt één stoffen masker en drie filters. Dankzij de federale overheid krijgt elke volwassene nog eens twee extra filters.

Een masker zoals dit dient in de eerste plaats om anderen niet te besmetten en dus de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Als je de bijgeleverde filter gebruikt, door die tussen de twee textiellagen te schuiven, verhoog je ook jouw eigen bescherming. De meegeleverde filter voldoet immers aan de normen van ‘categorie 2’. Dit is dus ‘een masker voor gezamenlijke bescherming om een hele groep te beschermen die deze maskers draagt’.(Maskers van ‘categorie 1’ zijn voorbehouden voor de zorgsector.)

Krijgen ook de kinderen een mondmasker?

Ja. Er zijn twee maten: een volwassen maat en een kindermaat. Personen van 12 jaar en ouder krijgen een volwassen exemplaar. Wie jonger is dan 12 jaar, ontvangt een exemplaar voor kinderen.

Hoe moet ik dat mondmasker gebruiken en wassen?

Alle inwoners krijgen samen met hun mondmasker en filters een gebruiksaanwijzing en wasinstructies. Ook op de website www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker vind je hierover meer informatie.

Hoe zal ik mijn mondmasker krijgen?

Elke inwoner ontvangt zijn mondmasker en filters, en dat van zijn eventuele gezinsleden, in zijn brievenbus. Hij hoeft hier niets voor te ondernemen. Op basis van het bevolkingsregister krijgt iedereen het juiste mondmasker en het juiste aantal filters.

Klopt de samenstelling van jouw enveloppe toch niet, mail dan naar communicatie@herzele.be of bel naar 053 60 70 70.

Wanneer krijg ik mijn mondmasker?

De fabrikant levert alle mondmaskers en filters op drie verschillende tijdstippen: begin, midden en eind mei. Na elke levering worden de mondmaskers zo snel als mogelijk verpakt en verdeeld door personeelsleden en raadsleden, maar niet alle inwoners zullen dus op hetzelfde tijdstip hun mondmasker ontvangen.

Om te bepalen in welke volgorde dit zal gebeuren, werd er geloot tussen de deelgemeenten. Elke deelgemeente werd ook opgesplitst in regio's met straten. Het resultaat:

  1. Woubrechtegem
  2. Sint-Lievens-Esse
  3. Hillegem
  4. Borsbeke
  5. Sint-Antelinks
  6. Steenhuize-Wijnhuize
  7. Ressegem
  8. Herzele

Ten laatste eind mei hebben alle inwoners hun mondmasker. Niet alle inwoners zullen echter hun filters geschonken door de federale overheid ontvangen. De levering van deze filters loopt immers vertraging op. Deze inwoners ontvangen een brief waarmee ze die filters vanaf 1 juni 2020 kunnen ophalen in één van de apotheken op ons grondgebied.

Wat als ik een extra mondmasker en/of extra filters nodig heb?

De fabrikant van de mondmaskers verkoopt mondmaskers en filters via zijn website: www.bmfabrics.com/nl/mondmaskers. Zodra dit mogelijk is, zullen de filters ook aangeboden worden via apotheken en lokale handelaars. Hou de infokanalen van lokaal bestuur Herzele in de gaten voor meer informatie.

Gepubliceerd op dinsdag 28 april 2020 8.59 u.