Herzele herdenkt 75 jaar bevrijding

Afgelopen zondag werd de bevrijding van Herzele van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dat was op 3 september precies 75 jaar geleden.

Vreugde en tragedie

De bevrijding van Herzele werd gekenmerkt door vreugde, maar ook door tragedie. In de vooravond van 3 september 1944 rijden de Engelsen Steenhuize binnen. De mensen juichen. De bevrijders krijgen bloemen en zelf delen ze sigaretten en chocolade uit. Ze houden halt aan de Schipstraat. De Duitsers die via de Assestraat de Gentweg hadden bereikt, naderen nu 't Schipken, vanuit de tegenovergestelde richting. De strijdende partijen kennen elkaars traject niet. Op het kruispunt staat een menigte van meer dan 300 mensen en wellicht kan de ene de andere niet zien. En plots wordt er geschoten... Er breekt paniek uit onder de omstaanders. Wie kan, duikt in de gracht en zoekt dekking. Engelsen en Duitsers kijken elkaar in de loop. De Engelse tanks, nog met bloemen behangen, keren zich één voor één om en draaien de Gentweg op, de vijand tegemoet. De weerstand van de Duitsers is zwak. Totaal verrast laten ze al vluchtend hun voertuig in de steek. Amper 30 minuten wordt er om en weer geschoten. Niettemin is de balans zwaar. Twee doden en twee gewonden.

Herdenkingsstoet

Afgelopen zondag werd deze gebeurtenis, precies 75 jaar geleden, herdacht. Het Oud-strijderscomité Herzele, het gemeentebestuur, delegaties van oud-strijdersverenigingen, afgevaardigden van de politie en de brandweer, vaandeldragers enzovoort maakten een rondrit langs de verschillende herdenkingsmonumenten in de gemeente. De namen van slachtoffers en gesneuvelden werden voorgelezen en er werden bloemen neergelegd.

 

Gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019 9.43 u.