Alle info over het corona-virus in Herzele

Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem

De N42 is een belangrijke en veelgebruikte gewestweg. Toch rijdt het verkeer hier niet altijd even vlot en gebeuren er geregeld ongevallen. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil daarom de N42 tussen Wetteren en Zottegem herinrichten. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek van GRUP.

De weg wordt duidelijk en overzichtelijk ingericht met het oog op een vlotte en veilige doorstroming voor het verkeer. Zo komen er o.a. twee rijstroken in beide richtingen van de N42. Daarnaast wordt het aantal kruispunten beperkt tot drie, met op elk kruispunt geoptimaliseerde verkeerslichten zodat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Tot slot komt er aan het knooppunt met de Gijzenzelestraat een tunnel. Via een rotonde boven de tunnel kan het lokaal verkeer van de ventwegen en de Gijzenzelestraat vlot de N42 op en af.

Ook voor voetgangers en fietsers verbetert de situatie dankzij nieuwe, veilige fietspaden. Via een fietsbrug aan het knooppunt met de Gijzenzelestraat en een fietstunnel ter hoogte van de Leenstraat zullen fietsers de N42 veilig kunnen dwarsen.

Toegang bedrijfszones en woningen

Bij de plannen voor de herinrichting is ook gedacht aan bedrijven(terreinen) langs de N42. De KMO-zone in Oosterzele, OBBC breekcentrale en de steengroeve blijven bereikbaar via bestaande of nieuwe ventwegen en worden ontsloten via uitvoegstroken op de N42. Ook wie langs de N42 woont, zal via nieuwe ventwegen zijn/haar woning veilig kunnen bereiken.

Door de nieuwe N42 langs het bestaande traject te laten lopen, blijft het uitzicht van een open en groen landschap behouden. Over heel het projectgebied werd er gezocht naar een beperkte impact op de natuur, het geluid en de landbouw.

Inspraak tijdens openbaar onderzoek

Van 9 juni tot en met 7 augustus loopt het openbaar onderzoek van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Ombouw N42 tot primaire weg Wegvak Wetteren-Oombergen’. U kan dit inkijken via www.omgevingvlaanderen.be/grup. U vindt er ook een filmpje met meer uitleg. Het GRUP op papier inkijken op het gemeentehuis van Oosterzele, Wetteren of Zottegem kan enkel nadat u een afspraak maakte via 02 553 38 00.

Nog tot en met 7 augustus kan u reageren via de website www.omgevingvlaanderen.be/grup of per brief. Die kan u tegen ontvangstbewijs bezorgen op het gemeentehuis van Oosterzele, Wetteren of Zottegem of opsturen naar Departement Omgeving, Afdeling GOP, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel.

Meer informatie over de plannen voor de nieuwe N42

Voor meer informatie kan u terecht www.wegenenverkeer.be/N42oosterzele. U vindt er o.a. een filmpje met meer uitleg over de plannen en een overzicht van veelgestelde vragen over deze plannen. U kan er ook inschrijven voor de nieuwsbrief over de heraanleg van de N42.

Gepubliceerd op woensdag 1 juli 2020 12 u.