Hondenpoep op de stoep is een ergerlijk probleem. Het ruikt niet fris, het zit vol schadelijke bacteriën en voor je het weet, is er iemand ingetrapt. Hondenpoep in een hondenpoepzakje in de natuur of op de stoep is een fenomeen dat helemaal niet te begrijpen valt.
Het hondenbaasje doet de moeite om de hondenpoep op te rapen, in het zakje te deponeren om dan in één beweging het zakje de natuur in te katapulteren. Dat is dubbel zo slecht voor de natuur. Niet alleen de hondendrol met zn schadelijke bacteriën die een negatieve impact hebben op de biodiversiteit, maar ook het plastic zakje is niet zo onschuldig. Ook al is het zakje bio-afbreekbaar.
Bio-afbreekbaar breekt niet overal af
Wat veel mensen niet weten is dat zon zogezegd bio-afbreekbaar zakje niet afbreekt in de natuur, maar enkel onder de juiste omstandigheden (hoge temperatuur, micro-organismen) zoals in een composteer- of vergistingsinstallatie. De zakjes in de natuur vergaan niet omdat zij niet aan die juiste omstandigheden worden blootgesteld. Zij veranderen zo na ettelijke jaren in kleine microplastic deeltjes die in de natuur aanwezig blijven of in de maag van dieren belanden.
Deponeren is de boodschap
Hondenpoepzakjes horen dus niet thuis in de natuur, maar bij het restafval, gooi ze dus in de vuilnisbak of in de hondenpoepbuis. Ze zijn ook niet toegelaten in het GFT-afval. Dus de volgende keer als je gaat wandelen met je trouwe vriend: kakje, zakje en dan in het bakje!
Wil je bewust kiezen voor een milieuvriendelijk hondenpoepzakje, ga dan voor datgeen dat gemaakt is uit gerecycleerd plastic of uit papier met een laagje plastic. Maar die horen ook thuis in de vuilnisbak.