Neem deel aan gedichtenwedstrijden

Van 27 januari tot 2 februari is het Poëieweek. Naar aanleiding daarvan kan je in Herzele aan maar liefst twee wedstrijden deelnemen: onze eigen poëziewedstrijd en een wedstrijd georganiseerd door Route 42.

20e poëziewedstrijd

De Wattenfabriek, het lokaal bestuur en het Poëtisch Collectief Herzele, organiseren voor de 20e keer een poëziewedstrijd naar aanleiding van Gedichtendag. Het thema dit jaar is 'ode aan mijn dorp'.

De wedstrijd heeft verschillende categorieën:

  • Categorie 1: Volwassenen
  • Categorie 2: lln. BaO 2de graad
  • Categorie 3: lln. BaO 3de graad
  • Categorie 4: lln. SO 1ste graad
  • Categorie 5: lln. SO 2de graad
  • Categorie 6: lln. SO 3de graad

Aangezien 2022 het feestjaar is waar we het 1050-jarige bestaan van Herzele vieren, wordt er een extra prijs toegekend aan de schrijver van het beste gedicht over Herzele. En dit in de categorie ‘Volwassenen’.

Wedstrijdreglement

Onderaan deze pagina vind je het wedstrijdreglement.

Meedoen?

De uiterste datum voor het inleveren van de gedichten is maandag 6 december 2021.

Voor de categorie volwassenen:

De deelnemer stuurt het gedicht op naar of deponeert het in de brievenbus van De Wattenfabriek (Solleveld 35, 9550 Herzele) in een gesloten briefomslag met vermelding ‘Gedichtenwedstrijd 2022 volwassenen’. In deze enveloppe steekt de deelnemer eveneens een afzonderlijke gesloten enveloppe met daarin zijn of haar pseudoniem én identiteit. 

  • Download onderaan deze pagina het wedstrijdreglement
Voor de categorieën scholieren:

Per klas of groep verzamelt een leerkracht de gedichten in één document in de vastgelegde opmaak (Arial, 12 pt, wit A4-formaat). Deze leerkrachten houden zelf de lijst met namen en bijhorende pseudoniemen bij. Deze lijst wordt dus niet doorgestuurd.

De leerkracht stuurt één document per groep, klas of graad door naar cultuur@herzele.be of in uitgeprinte versie naar De Wattenfabriek (Solleveld 35, 9550 Herzele). Gelieve in beide gevallen zowel de categorie als duidelijke contactgegevens te vermelden (naam, e-mailadres en telefoonnummer waarop we een leerkracht kunnen bereiken).


Leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen ook afzonderlijk indienen volgens de werkwijze voor de categorie volwassenen (zie hoger), maar met de vermelding op de enveloppe ‘Gedichtenwedstrijd 2020, categorie 4 / 5 / 6'.

  • Download onderaan deze pagina het wedstrijdreglement

Prijzen

De genomineerden worden op voorhand persoonlijk verwittigd. Om aanspraak te maken op de prijs moet de genomineerde persoonlijk aanwezig zijn op de uitreiking. Deze vindt plaats op Gedichtendag, d.i. op donderdag 27 januari 2022 om 19.00 uur in De Wattenfabriek (Solleveld 35, 9550 Herzele).


Route 42-dichter 2022

Binnen Route 42, ons regionaal cultureel samenwerkingsverband, sloegen we de handen in elkaar en komen we naar buiten met een poëzieweek-programma om U tegen te zeggen! Ontdek er alles over via de website van Route 42

Maar wat met jouw talent? Ben jij gebeten door poëzie? Schrijf je graag klankdichten, naamdichten, ben je in de ban van haiku’s en limericks of pen je zelf graag elfjes neer? Woon je op het grondgebied van Route 42, bezorg ons dan jouw gedicht in het thema ‘NATUUR’ en wie weet word jij wel de Route 42-dichter van 2022!

Wedstrijdreglement

Het volledige reglement van de wedstrijd vind je hier.

Meedoen? 

Deelnemen kan tot 30 november. Inzendingen per e-mail naar gedicht@route42.be met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

Een professionele jury, bestaande uit niemand minder dan Delphine Lecompte en Peter Holvoet-Hanssen, zal uit alle inzendingen een shortlist opstellen voor beide categorieën:

  • Categorie ‘kinderen en jongeren tot 18 jaar’
  • Categorie ‘plus 18-jarigen’

Begin januari 2022 laat Route 42 de shortlist op jullie los via de website www.route42.be en via de gedrukte poëziebundel. Zo kan ieder zijn favoriete dichter naar de overwinning stemmen!

Prijzen

De winnaar uit elke categorie ontvangt een waardebon van € 100 en mag zich een jaar lang de Route 42-dichter van 2022 noemen.

De winnaars uit beide categoriën worden bekend gemaakt op de laatste dag van de poëzieweek, 2/2/2022, in De Wattenfabriek en we doen dit met een feestelijk programma onder poëtische leiding van Willie Verhegghe en Moya De Feyter. Twee klimaatdichters die de natuur een warm hart toedragen.

Gepubliceerd op maandag 8 november 2021 12 u.