Duurzame Helden 2024

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en gaat jaarlijks door van 18 tot 25 september.

Sinds 2018 nomineren we daarom jaarlijks enkele lokale vrijwilligers als Duurzame Held, omwille van hun bijdrage aan de SDG's en de samenleving. Dit jaar trokken we alle registers open. Iedereen die zich in het dagdagelijkse leven inzet om Herzele duurzamer te maken, kwam in aanmerking.

11.11.11 (afdeling Herzele) Gesteund door de nationale 11.11.11-campagnes is bewustmaking van problematieken rond de duurzame doelstellingen het hoofddoel. Het aanklagen van onrecht gaat steeds gepaard met een politieke actie naar beleid en burgers om verandering en internationale solidariteit kracht bij te zetten.
’t Uilekot Met hun werking poogt 't Uilekot volwassenen te stimuleren tot een groter maatschappelijk bewustzijn. Dit is geen ultiem doel, wel een proces, al doende leert men. Via vrijwilligerswerk leren mensen nieuwe vaardigheden of schaven ze die bij: pintjes tappen, dranken serveren, opdienen, geluidsversterking opzetten, overleggen, cijferwerk, verslag nemen tijdens een vergadering, kritisch nadenken, een mening delen met anderen, sociale contacten leggen …
De Herzeelse Mooimakers Maurice en Lewis startten met zwerfvuil rapen tijdens de eerste lockdown (maart 2020) en blijven zich inzetten voor een proper Herzele tijdens hun vele wandelingen. Ze bedanken ook de mensen van de technische dienst van Herzele, want "zij nemen de afvalzakken mee en doen veel meer dan enkel afval rapen. Zij rijden ook overal het gras af en maken de planten in de gemeente mooi. Wij zijn eigenlijk Robin en zij Batman", besluit Lewis.
Eco & Fair Eco & Fair is een coöperatieve die vijf jaar geleden is opgestart als initiatief van vzw Climaxi, vzw ’t Uilekot en Oxfam Wereldwinkel Herzele. Ze waren van mening dat fairtrade zich niet alleen moet beperken tot het Zuiden, maar ook lokale producenten moet ondersteunen. Daarom hebben ze de coöperatie opgericht met een sociaal oogmerk. Ze streven een maatschappelijk doel na: het bevorderen van eerlijke en duurzame handel, zowel wereldwijd als lokaal.
Rode Kruis (afdeling Herzele) Rode Kruis afdeling Herzele staat reeds jaar en dag paraat met een korps aan vrijwilligers. Ze komen op voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland, en zijn actief op het vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening. Dit doen ze voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Daarnaast bieden ze ook kosteloos educatie aan en verschaffen ze medische zorg.
Schoonderhage vzw Sinds de opstart van het dagcentrum Schoonderhage in Sint-Lievens-Esse, 45 jaar geleden, is respect voor mens, dier en natuur een van hun steunpilaren. Het zorg dragen voor en aandacht besteden aan ieders eigenheid is een belangrijk item, evenals het inzetten op verantwoord consumeren en produceren. De exponent daarvan is op termijn hun tuinwerking, waarbij ze werken naar een beschermd eco-systeem, biodiversiteit en een tuin die toegankelijk is voor iedereen. Dit alles in het kader van welzijn aangezien het hele project ontvouwen wordt binnen de dagbesteding voor personen met een handicap.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Deponeer jouw oude smartphone of tablet in de inzamelbox in het gemeentehuis of De Wattenfabriek tijdens de Week van de Duurzame Gemeente. De planeet dankt je!