Dit zijn onze duurzame helden van 2019...

Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), zet Herzele voor het tweede jaar op rij enkele duurzame helden in de kijker. Dat zijn inwoners die op hun manier bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s).

Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)?

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’: 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

Op www.duurzamegemeente.be/sdgs vind je alle 17 doelstellingen.

Waarom verkiezen we duurzame helden?

Door de SDG's lokale gezichten te geven, krijgen geëngageerde burgers, bedrijven, scholen en organisaties de pluimen die ze verdienen. Bovendien brengen ze het verhaal van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen dichter bij de burgers.

Wie zijn onze duurzame helden van 2019?

De duurzame helden van vorig jaar kregen de opdracht om de helden van dit jaar voor te dragen. Zij kozen voor:

Ruben van De Kollebloem

"Met ons biologisch tuinbouwbedrijf telen we gezonde voeding op een verantwoorde manier. Met respect voor mens en milieu. We proberen de contacten tussen de klant en de producent te bevorderen via onze groentenpakketten, hoevewinkel en hoevetoerisme. De Kollebloem is ook een zorgboerderij voor mensen die een tijdje tot rust willen komen en waar verschillende maatschappelijke projecten hun plaats vinden. We werken ook samen met Land-In-Zicht, een private stichting voor en door boeren, die een oplossing wil bieden voor de huidige problematiek rond landtoegang."

www.kollebloem.be

 
Paulien en Kim van Tillies

"Wij maken ambachtelijke limonades, mocktails en ijslolly’s in onze eigen keuken en verkopen die aan particulieren, handelszaken en horecazaken. Lekker, eerlijk en kleinschalig. Zo brengen we producent en consument dichter bij elkaar. Onze ingrediënten zijn lokaal en we gebruiken geen chemische truckjes. Afval proberen we zoveel als mogelijk te beperken. Twee vrouwelijke ondernemers die hun mannetje kunnen staan. Zo bieden we ook een alternatief voor een maatschappij die vooral gericht is op alcoholische dranken."

www.tillies.be 

Martin en Stefaan van Krikbouwers

"Wij zijn niet zomaar een bouwbedrijf. Wij bouwen steeds met de klant en gaan een gezamenlijk, participatief project aan waarbij we meebouwen aan de omgeving. We werken voor scholen, particulieren, bedrijven, gemeenten enzovoort. Van een boomhut tot een belevingsspeelplaats. Alles is mogelijk. Onze ecologische voetafdruk blijft laag, want we werken enkel met duurzame, gerecycleerde of eerlijke materialen. Dat alles is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de leukste."

www.krikbouwers.be

 
Molenaars Alain en Johny van de Molen Te Rullegem

"Als molenaars dragen we bij tot het lokale toerisme. Op de Molen Te Rullegem malen we meel, maken we bloem en verkopen we die ook. Scholen zijn steeds welkom voor een bezoek, net als burgers. We maken het ook mogelijk voor mensen met een visuele beperking om de molen te bezoeken. Het ambacht moet blijven bestaan en dus geven we opleidingen aan nieuwe molenaars."

www.molensherzele.be

 

De duurzame helden werden aan het grote publiek voorgesteld tijdens een interview in het programma Helemaal Herzele op Radio Star. Via www.helemaalherzele.be of www.radiostar.be kan je die interviews opnieuw beluisteren. Na de uitzending ontvingen de helden een raamsticker om voor hun raam te hangen en enkele lekkere en duurzame SDG-pralines.

Gepubliceerd op maandag 23 september 2019 9.40 u.