Binnenkort twee elektrische deelwagens

Tegen 2030 maar liefst 40% minder CO2 uitstoten. Dat is de doelstelling van het klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen waar ook Herzele zich voor engageert. Inzetten op autodelen is één van de acties uit dat plan. Daarom pakt Herzele binnenkort uit met twee elektrische deelwagens.

Project 'Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen'

Samen met Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Lede, Geraardsbergen, Lierde, Aalst en Maarkedal schreef Herzele zich in voor het project ‘Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen’ van SOLVA. Het intergemeentelijk samenwerkingsverband diende vervolgens een subsidiedossier in bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en kreeg groen licht.

De Vlaamse overheid kent een subsidie van 222.637,50 euro toe aan het project. Elke gemeente besliste om zelf ook nog 7000 euro uit te rekken. Met het totale bedrag kan elke gemeente twee elektrische wagens kopen en de standplaats voor de wagens inrichten. Er zal ook een grote communicatiecampagne komen en een lanceringsevenement.

Te huur

Herzelenaren zullen de twee elektrische wagens kunnen huren voor hun verplaatsingen. Daarmee haalt Herzele de uitstoot naar beneden, vergroent het wagenpark op onze wegen en inwoners die slechts zelden een wagen nodig hebben, sparen zo geld uit. Waar de elektrische wagens gestationeerd worden, is nog niet bekend. De werkgroep denkt daarover na en onderzoekt ook of het personeel van gemeente en OCMW de wagens kunnen gebruiken voor hun dienstverplaatsingen als ze niet verhuurd zijn.

Januari 2020

Momenteel zit het project in de opstartfase. Herzele gaat samen met de zeven andere gemeenten en SOLVA op zoek naar een aanbieder van de auto’s. De doelstelling is om in januari 2020 te starten.

 

Gepubliceerd op maandag 20 mei 2019 15.07 u.