De mislukte dekolonisatie: de Congocrisis van 1960

Tijdens de lezing worden we meegenomen naar de gebeurtenissen van de rondetafelconferentie in Brussel in januari 1960 tot de moord op de Congolese premier Patrice Lumumba in januari 1961. De gastspreker zoomt in op de voorbereiding van de Congolese onafhankelijkheid door de Belgische regering van Gaston Eyskens en op de vorming van de eerste Congolese regering.

Er wordt ruim aandacht besteed aan de Congocrisis die uitbreekt na de onafhankelijkheid van 30 juni 1960 en aan de internationalisering ervan door het optreden van de VN onder leiding van Dag Hammerskjöld.

De Congocrisis wordt bekeken als een belangrijke episode in het verhaal van de Koude Oorlog en de uiteenzetting eindigt met de voorlopige pacificatie van de crisis in 1961.

Emmanuel Gerard (Roeselare, 1952) is emeritus professor van de KU Leuven, gewezen decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, erevoorzitter van KADOC Documentatie- en onderzoekscentrum Religie, Cultuur en Samenleving, en voorzitter van de Senaat KU Leuven. Hij is historicus en publiceerde over het interbellum, de christendemocratie, de monarchie, het parlement, de moord op Julien Lahaut en de Congocrisis. Zijn meest recente boeken handelen over de tussen-oorlogse periode in België: De schaduw van het interbellum. België van euforie tot crisis 1918-1939, Lannoo, 2017; en samen met Mark Van den Wijngaert, Boudewijn, koning met een missie, Davidsfonds, 2018.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 3,00
Basistarief: 3,00 €; niet leden: 5,00 €

Waar

De Wattenfabriek

Contact

Organisatie

Heemkundige Kring De Hellebaard

Filter op categorie