Seniorenyoga

Naarmate de leeftijd vordert, worden onze gewrichten stijver. De doorbloeding van onze spieren vermindert, voedingsstoffen worden minder aangevoerd en afvalstoffen worden minder goed afgevoerd. Verzuring en stijfheid treden op. De kwaliteit van het gewrichtsvocht gaat ook achteruit. Door hormonale veranderingen bij de overgang (bij vrouwen) worden gewrichtskapsels stugger.

Daarnaast treedt bij zowel mannen als vrouwen ook artrose op, door onevenwichtig gebruik (te weinig beweging en teveel belasting) van de gewrichten. Dit veroorzaakt stijfheid van de gewrichten. Rondom de gewrichten zitten veel energiepunten, die tevens verstoord raken. Door onbelaste bewegingsoefeningen met de gewrichten te doen, kunnen ook ouderen terug soepeler bewegen en kan energie terug stromen. Het kraakbeen wordt gevoed en artrose wordt op die manier tegengegaan.

Andere voordelen van seniorenyoga zijn versoepeling van de spieren, meer evenwicht en stabiliteit (letterlijk én figuurlijk) door een sterkere focus en bewustzijn, meer ontspanning en bijgevolg ook stabielere emoties en acceptatie van bepaalde gevoelens en gedachten, vermindering van angst en onzekerheid, en zoveel meer.

Hoe gaat een sessie seniorenyoga dan precies in z'n werk? Wel, zo'n sessie kenmerkt zich voornamelijk door het verschil in tempo. De oefeningen zijn voornamelijk rustig, niet te lang en niet te zwaar.
Bij elke oefening worden alle gewrichten geactiveerd, zonder dat er gewicht op het gewricht wordt geplaatst. Aan de heupen en knieën wordt extra aandacht besteed, aangezien deze het meest met artrose te kampen krijgen.
Door wekelijkse herhaling zijn de oefeningen bovendien gemakkelijk te onthouden en ook thuis toepasbaar.

Kortom, is yoga enkel geschikt voor jonge en lenige mensen? Welnee!
Doordat yoga niet prestatiegericht is, is het uitermate geschikt voor ouderen. Het leert ouderen te bewegen binnen hun eigen grenzen en mogelijkheden, waardoor het ook voor hen erg helend kan zijn.

De lessen worden gegeven door Karen Govaert, master-level-yogadocente in hatha- en ashtangayoga.
Zij volgde verschillende yogaopleidingen in zowel binnen- als buitenland, waaronder: kinderyoga, tieneryoga, ouder-kidsyoga, volwassenenyoga,...
In september behaalde zij het '200 hours Yoga Alliance USA Certificate' in India, waarmee men overal ter wereld les mag geven. Hierdoor heeft zij ook kennis genomen van de anatomie van het menselijk lichaam, waardoor zij op maat te werk gaat en mensen op een geschikte manier kan bijsturen in specifieke klachten.

Waar en wanneer?
Elke woensdag van 17u00 tot 18u00 in De Steenoven te Herzele.

Inschrijven kan op elk moment.

Meenemen?
Indien je wenst deel te nemen breng je een dekentje (of handdoek) mee en draag je bij voorkeur losse kledij.

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 10,00
Basistarief: 10,00 €; beurtenkaart van 10 sessies: 90,00 €

Waar

Sportpark De Steenoven

Tickets

E-mail
karen_govaert@outlook.com
Bel naar
0499-19 89 53

Organisatie

Karen Govaert

Filter op categorie