Stefan Blommaert - China in veel aspecten!

Waarover gaat het?
China is niet langer een ontwikkelingsland maar een echte wereldmacht op veel domeinen. Wij horen over China als het gaat over respect voor mensenrechten, als het gaat over geo-politieke spanningen, als het gaat over industriële projecten, als het gaat over telecommunicatie, ... China kleurt het internationale landschap en toch is China voor velen nog een grote onbekende.

Deze lezing kan en zal het licht laten schijnen op dit immens groot land en een antwoord geven op een reeks vragen maar de voordracht zal tegelijk ook aantonen dat heel veel vragen niet in een adem kunnen beantwoord worden.

De spreker, Stefan Blomaaert, is een echte China-kenner en wij kennen hem uiteraard al jaren als VRT-journalist die ons, onder andere, precies over China al zoveel TV-reportages heeft gebracht. Bovendien kennen we Stefan als een boeiend verteller.

Wie is Stefan Blommaert?
Vertellen wie Stefan is is al bijna even moeilijk als in 't kort vertellen wie en wat China is en betekent. Hij werd geboren in 1958 in Antwerpen en werd master in Geschiedenis aan de VUB.

Gedurende twee jaar gaf hij les aan een middelbare school maar werd al snel VRT-journalist en werkte voor de reguliere nieuwsdienst en voor programma's als TERZAKE en PANORAMA.

Hij migreerde snel naar de dienst "Buitenlands Nieuws" en specialiseerde in nieuws over Oost-Europese landen en later vooral China. Recent volgt hij ook van nabij Turkije.

Hij verbleef meerdere jaren in het buitenland als correspondent voor de VRT o.a in Rusland en China.

Hij bracht verslagen over de oorlog in de Balkan, over de revolutie in de USSR, ...

Stefan Blommaert spreekt heel wat talen. Naast de traditionele talen Frans, Engels, Duits, ... spreekt hij ook Russisch, Chinees, Servisch, ... en bovendien schreef hij meerdere boeken zoals:

- 'Niets is mogelijk, alles kan' ('Nothing is possible, everything can be done', about mentality, transition and reform in the late Soviet Union, based on own reporting experiences). Leuven: Kritak, 1991. Also published in Russian: 'Nilzya no mozhno'. Minsk, 1993.

- 'Warme oorlog, koude vrede' ('Hot war, cold peace', about tensions and war in post Soviet and post Yugoslav countries). Leuven: Van Halewijck, 1998.

- 'De ondergang van Slobodan Milosevic' ('The fall of Slobodan Milosevic', about the last years of his rule, and the first years of reform). Amsterdam: Atlas, 2003.

- 'Back in the USSR' (20 years after the fall of the Soviet Union), together with Jan Balliauw. Gent: Borgerhoff-Lamberigts, 2011.

- 'De eeuw van Xi' ('The century of Xi', a view on China). Antwerpen: Polis, 2019.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 8,00
niet leden - 12,00 euro

Waar

De Wattenfabriek

Organisatie

Neos Herzele

Filter op categorie