Wandel door het Duivenbos en omgeving

Op deze wandeling nemen we jullie mee door het duivenbos (3,3 km) en voor wie wil is er nog een aansluitende lus (3,5 km) doorheen het open landschap van St. Antelinks met panoramisch zicht op de heuvels van Zuid Oost-Vlaanderen.

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 3 of 7 km
Reliëf : Licht heuvelend
Moeilijkheidsgraad : Modderig , voor ervaren stappers
Vertrekpunt : Kerkhofparking naast de kerk, Huigeveldstraat 2, St. Antelinks (Herzele)
Begeleider : Ides Hanssens (0475/71.24.83) – ides@effenweg.be


Het Duivenbos is een natuurreservaat van 11 ha en wordt beheerd door Natuurpunt.

Het Duivenbos ligt verscholen in een komvormig dal in het heuvelachtig landschap in de Vlaamse Ardennen. Het oostelijk deel is het oudst. Hier borrelt er her en der water tot aan de oppervlakte. Het zijn echte bronnen. Door de tijd is de natuur in dit brongebied geëvolueerd naar een bos. De kern van het Duivenbos is erg nat. Op sommige plaatsen gebeurt de waterafvoer traag. Hierdoor ontstaan moerasbossen. De omliggende graslanden zijn ruig, de weilanden verlaten. Bramen klauteren over de kruidlaag. Ezels of runderen grazen hier en daar en houden zo de kruidvegetatie open.Tijdens de oorlog diende het bos als schuilplaats. Maar men ging er ook hout halen en deed er aan kleinschalige landbouw. Schapen graasden in het gebied. De kleine landschapselementen die overgebleven zijn uit die tijd zijn ecologisch erg nuttig. Je ziet er flarden van in en rond het natuurgebied: holle wegen, bermen, houtkanten, heggen en hagen, poelen, sloten, hellingen (taluds) en graften. De fontein langs de rode wandeling werd vroeger gebruikt door dorpsbewoners om water te halen. Nu leven er padden en kikkers.
Het open landschap geeft ons bij helder weer een panoramisch zicht op de Muur, de Bosberg, de Congoberg in zuid-Oost-Vlaanderen.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronische zieken en mensen die even niet meer zo goed in hun vel zitten (burn out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven. Vermeld bij je inschrijving in het vak opmerkingen aan welke afstand je wil deelnemen. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider via ides@effenweg.be of 0475/71.24.83

Openbaar vervoer
Vlakbij het vertrekpunt ligt de bushalte 'Sint-Antelinks Kerk, deze wordt bediend door :

Lijn 36 : Zottegem – Aspelare – Ninove (NMBS station in Zottegem)
Lijn 87 : Geraardsbergen – Aspelare – Aalst (NMBS station in Geraardsbergen of Aalst)
Er is in Herzele een NMBS station op de lijn Brussel – Kortrijk
Bekijk hier de gedetailleerde dienstregeling via de routeplanner van De Lijn.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 2,00
Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €

Contact

E-mail
info@effenweg.be
tel.
0472/57.71.19

Organisatie

Effen Weg vzw

Filter op categorie