"Herzele in het Vlaamse dialectlandschap" door emeritus professor Jacques Van Keymeulen

Jacques Van Keymeulen is emeritus professor Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Gent en doceerde over fonetica/fonologie, dialectologie, geschiedenis van het Nederlands, historische taalkunde en Afrikaans. Hij was jarenlang (sedert 1980) wetenschappelijk medewerker van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, een grootschalig lexicografisch project waarvan hij nu de promotor is. Hij doet veel aan wetenschapspopularisering en heeft daartoe de website www.dialectloket.be opgezet.

In deze lezing overtuigt hij het publiek van het feit dat dialect volstrekt geen verbasterd Nederlands is. De inwoners van Herzele spraken vroeger uiteraard geen Algemeen Nederlands, dat dan achteraf verbasterd is door 'letters' te veranderen, 'op te eten' of 'in te slikken'. Elk traditioneel dialect is de voortzetting van taalvormen uit het verleden, oraal overgeleverd van generatie op generatie.

Hij geeft ook een overzicht van de dialectologie als wetenschap, bespreekt de verschillende dialectverzamelingen, die ook veel inlichtingen over het Herzeels bevatten, en schetst het dialectlandschap in Nederlandstalig België, waar drie dialectgroepen worden onderscheiden.

Programma:
- 19u00: onthaal met bubbels
- 19u30: “Herzele in het Vlaamse dialectlandschap” door Em. Prof. Jacques Van Keymeulen
- 21u00: receptie

Een organisatie van De Wattenfabriek, Markant Herzele en LDC 't Ryckbosch.

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 8,00
Basistarief: 8,00 €

Waar

De Wattenfabriek

Tickets

E-mail
debuysscherc@hotmail.com
Bel naar
053 73 74 35

Contact

Organisatie

Lokaal Bestuur Herzele

Filter op categorie