Speel-en sportterreintjes rookvrij!

Sinds 31 mei, de Werelddag Zonder Tabak, heeft Herzele zijn speel-en sporttereintjes ROOKVRIJ verklaard! Zo kunnen we echt werken aan de 'Generatie Rookvrij" bij jongeren en kinderen.

Jaarlijks is er op 31 mei ‘Werelddag Zonder Tabak’, het perfecte moment om alle speel- en sportterreintjes van de gemeente Herzele rookvrij te verklaren. Voor alle duidelijkheid: dit is geen rookverbod maar wel rookvrij als norm voor deze leuke plekjes. Er wordt een oproep gedaan om op deze plekken niet meer te roken in het bijzijn van kinderen, zodat ze rookvrij kunnen spelen en opgroeien. 

Generatie Rookvrij!

Herzele zet zich zo in voor ‘Generatie Rookvrij’, een initiatief van onder meer Logo Gezond+, het lokaal gezondheidsoverleg dat ijvert voor een betere levenskwaliteit voor iedereen. Logo Gezond+ wil zo onder meer streven naar een samenleving waarin jongeren niet verleid worden om te beginnen met roken. Rookvrije plekken creëren voor kinderen is daar een belangrijk deel van. De afspraak? Niet meer roken in het zicht van kinderen en jongeren.


Om de rookvrije omgevingen kenbaar te maken, bestelde Herzele signalisatiemateriaal waarop de boodschap staat ‘Hier speel/sport ik rookvrij’. Zo is het voor iedereen duidelijk waar de rookvrije omgeving start. Verschillende sportclubs uit Herzele zijn alvast enthousiast om het initiatief en de afspraken mee uit te dragen. De terreintjes moeten een gezonde en veilige speel- en sportomgeving zijn waar iedereen rekening houdt met elkaar.

Bellenblaaswedstrijd

Om de rookvrije terreinen op een ludieke manier in te huldigen lanceert het lokaal bestuur een heuse bellenblaaswedstrijd vanaf 31 mei tot en met 18 juni. De bedoeling is dat men een tiktok, filmpje of foto maakt op één van de speel- of sportterreintjes aan het bordje “Hier speel/sport ik rookvrij” en daarbij ook zeepbellen blaast met als motto #ikblaaslieverbellendanrook. Je kan bijvoorbeeld ook op Instagram aan de slag met een leuke bellenfilter.

Wie nog bellenblazers zou nodig hebben, kan die altijd komen ophalen in De Steenoven (zolang de voorraad strekt). De tiktoks, foto’s of filmpjes kan men doorsturen naar sportpromotor@herzele.be of posten op Facebook of Instagram met de #ikblaaslieverbellendanrook en tag @woongemeenteherzele.
Na 18 juni zal er een leuk buitenspeelpakket verloot worden onder de inzendingen, het ideale cadeau voor de aankomende zomervakantie!

Gepubliceerd op maandag 31 mei 2021 11.55 u.