Eind april 2023 organiseerde Herzele een tweedaagse energie- en renovatiebeurs voor de verbouwende Herzelenaar. Voorafgaand aan de beurs werden ook energiefitsessies georganiseerd. Deze avonden, maar ook de beurs lokte heel wat mensen naar De Wattenfabriek.
Herzele Renoveert! klimaatneutraal en toekomstgericht
Energiefitsessies (infosessies)
In aanloop van de beurs organiseerden we heel wat infosessies. Tijdens deze energiefitsessies, zoals we ze noemen, kon je meer te weten komen over verbouwen, premies en MijnVerbouwLening.
Onafhankelijke experts van Dialoog vzw gaven de meer dan 350 geïnteresseerden concreet advies in mensentaal en praktische tips over één van onderstaande thema's.
Onderaan deze pagina kan je de PowerPointpresentaties van de verschillende sessies terugvinden en downloaden.
Warmtepompen voor woningverwarming (11/04/2023)
Je woning verwarmen met een warmtepomp is erg energiezuinig: je haalt een groot deel van je warmte gewoon uit de natuur. Goed voor je energieverbruik én het klimaat.
Is een warmtepomp geschikt voor jouw woning? Hoe kies je de juiste warmtepomp voor jouw woning? En hoe kan je een warmtepomp terugverdienen?
Premies en Mijn VerbouwLening (12/04/2023)
Verbouwen gaat altijd gepaard met een kostenplaatje. Gelukkig bestaan heel wat premies en kan je financiële steun aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie. Dat gaat van Vlaamse premies via Mijn VerbouwPremie tot premies via Fluvius en zelfs lokale Herzeelse premies.
Heb je plannen om te verbouwen, dan kan je misschien aanspraak maken op Mijn VerbouwLening, een financiële ondersteuning tot wel 60 000 euro.
Energiezuinig verwarmen (13/04/2023)
Je woning verwarmen met een oude ketel kost heel wat energie. Wist je dat je heel wat energiezuiniger kan verwarmen door alleen de ketel te vervangen? Dat is goed voor je bankrekening én het klimaat.
Blijf je bij aardgas of stookolie of is verwarmen met hernieuwbare energie haalbaar? Hoe hou je je wooncomfort optimaal en je energiefactuur laag?
Energiezuinig ventileren (17/04/2023)
Een goede ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat en goed wooncomfort. Een ventilatiesysteem brengt verse lucht binnen en voert vochtige, vervuilde lucht af naar buiten.
Hoe kan je efficiënt ventileren met een zo laag mogelijk energieverbruik en zonder lawaaihinder of tocht? Welke soorten ventilatiesystemen zijn geschikt voor jouw woning? En op welke manieren kan je je woning energiezuinig én gezond maken?
Dakisolatie (18/04/2023)
Dakisolatie is een kostenefficiënte ingreep met een gigantische impact. Wist je dat 30% van de warmte in je woning ontsnapt via een slecht geïsoleerd dak? Wie een zuinige woning wil, begint dus in de meeste gevallen best met het dak te isoleren. Maar een goede dakisolatie staat of valt met de juiste plaatsing.
Welke soort isolatie gebruik je? Waarop moet je letten bij de plaatsing zodat de isolatie optimaal rendeert? Kan je het zelf plaatsen of laat je dat beter aan een gespecialiseerde firma over?
Zin en onzin over zonnepanelen (19/04/2023)
Zonnepanelen zijn een uitstekende investering: je geniet van een lage energierekening, je woning stijgt in waarde en je draagt bij aan een duurzame maatschappij.
Hoe kies je de juiste zonnepanelen? Hoeveel vermogen heb je nodig? En hoe zit dat nu met die premies?
Raam- en muurisolatie (20/04/2023)
Je woning isoleren is de efficiëntste manier om je e-peil te verbeteren en je woning energiezuiniger te maken. Bovendien verhoogt het ook je wooncomfort en draag je bij aan het klimaat.
Waar moet je op letten als je nieuwe ramen kiest? Kies je voor hoogrendementsglas of drievoudige beglazing? Plaats je de isolatie aan de buiten- of binnenkant of in de muur? Welke afwerking kan je kiezen? Heb je een vergunning nodig?
Bijlagen
- Energiefitsessie - Zin en onzin over zonnepanelen [656,2Kb] (pdf)
- Energiefitsessie - Premies en MijnverbouwLening [1,8Mb] (pdf)
- Energiefitsessie - Warmtepompen voor woningverwarming [753,5Kb] (pdf)
- Energiefitsessie - Energiezuinig verwarmen [746,1Kb] (pdf)
- Energiefitsessie - Energiezuinig ventileren [1,1Mb] (pdf)
- Energiefitsessie - Raam- en muurisolatie [1,5Mb] (pdf)
- Energiefitsessie - Dakisolatie [1,7Mb] (pdf)