G-sport | Schermclub Excalibur

In Herzele zijn er heel wat sportclubs die G-sport aanbieden. De ene biedt het al langer aan dan de andere, maar ze laten allen niemand achter en zorgen ze ervoor dat ook mensen met een beperking naar hartenlust kunnen sporten.

Ook Schermclub Excalibur biedt G-sport aan. Ze zijn een jonge en dynamische club waar iedereen welkom is. Naar aanleiding van hun nominatie als Duurzame Held vertellen ze meer over hun G-sportwerking.

"Samen zijn we sterk. Eén voor allen, allen voor een!"
- Schermclub Excalibur

G-sport, wat houdt dat binnen jullie club in?

Wij richten ons op G-sporters die inclusief willen en kunnen sporten. Dit wil zeggen dat deze kinderen en volwassenen in onze schermgroep geïntegreerd worden en enigszins licht aangepaste oefeningen met onze schermers meedoen. Wij richten ons dan voornamelijk op personen met een amputatie, een prothese, een verlamming van een bepaald lichaamsdeel, enzovoort.

Hoe zijn jullie gestart met de G-sportwerking?

Er was heel wat vraag naar, van zowel kinderen als ouders om onze sport toegankelijk te maken. Daarom besloten we in 2015 om ons er volledig voor in te zetten.

Is G-sport bij jullie geïntegreerd in het ‘reguliere aanbod’ of is er een afzonderlijke G-sportwerking?

Wij hebben een aanbod voor mensen met een beperking die inclusief willen en kunnen schermen. Op deze manier worden G-sporters geïntegreerd in alle oefeningen, weliswaar aangepast aan hun beperking. Er bestaat ook een aparte discipline, rolstoelschermen. Maar helaas kunnen we dat niet aanbieden omdat de infrastructuur in de Steenoven het niet toelaat.

Hoeveel personen doen er in jullie club aan G-sport?

In onze club zijn er vijf G-sporters die elke training het beste van zichzelf geven.