Digitaal infopunt

Bea, Tom en Wim staan iedere eerste donderdag van de maand paraat om te helpen bij de meest uiteenlopende ‘digitale vragen’. Dankzij het digitaal infopunt blijft ook op het digitale vlak niemand achter in onze gemeente. Naar aanleiding van hun nominatie als duurzame held vertellen ze samen hun verhaal.

“Het digitaal infopunt opent het venster naar een digitale wereld.”
- Digitaal Infopunt

Wat houdt het digitaal infopunt precies in?

Tom: Elke eerste donderdag van de maand komen Bea, Wim en ik naar De Wattenfabriek om iedereen met vragen over zijn smartphone, tablet of computer te helpen. Dat gaat van ‘hoe stel ik mijn nieuwe telefoon in’ tot ‘hoe zorg ik voor het veilig bewaren van mijn documenten’. 

Hoe is het digitaal infopunt ontstaan?

Bea: Zelf ben ik altijd zelfstandige geweest en weet ik hoe moeilijk het is om aan informatie te komen zonder ondersteuning van iemand die er iets van kent. Wij, en dan bedoel ik de 50-plussers, hebben hierover geen informatie gekregen op school. Familie kan ook niet altijd helpen dus ik stelde het idee voor aan de gemeente en zo kende het digitaal infopunt drie jaar geleden zijn start.

Wat vind je het leukste aan de job?

Wim: Het feit dat we mensen kunnen helpen, dat hun probleem opgelost is, dat geeft ons veel voldoening.

Tom: We laten letterlijk niemand achter! Er is altijd wel iemand die we kunnen helpen. Soms maakt de ‘kleinste’ vraag het grootste verschil en dat is heel fijn!

Welke vragen krijgen jullie het meeste?

Tom: De meeste vragen zijn toestelgerelateerd. Denk aan allerlei instellingen van smartphones of tablets. Opvallend daarbij is dat meer dan 50% van de vragen over Android-toestellen gaat.

Wim: We krijgen ook veel algemene vragen over het internet: ‘hoe werkt het?’ of ‘Hoe surf je veilig op het net?’.

Hoeveel mensen hebben jullie al kunnen helpen?

Bea: In het begin van het digitaal infopunt organiseerden we thema-avonden om ervoor te zorgen dat mensen onze werking leerden kennen. Dat waren avonden waarop we stilstonden bij specifieke thema’s zoals apps installeeren, online bankieren en veilig surfen. Mede dankzij die avonden, hebben we in totaal hebben al meer dan 100 mensen geholpen de voorbije drie jaar. 

Heb jij een vraag voor Bea, Tom of Wim?

Stel ze in De Wattenfabriek:

  • Iedere eerste donderdag van de maand tussen 17u00 en 19u00.
  • Iedere derde donderdag van de maand tussen 14u00 en 16u00.