65.600 euro subsidie voor hobbytheek ‘De Cirkel’

Het project Hobbytheek ‘De Cirkel’, een samenwerking tussen het Sociaal Huis, de Sportdienst en de dienst Cultuur, krijgt 65.600 euro subsidies van de Nationale Loterij. Dit project moet meer kansarme inwoners overtuigen om toe te treden tot sportverenigingen of culturele organisaties.

Een hobbytheek, wat is dat?

Heel veel hobbyspullen worden slechts voor een korte periode gebruikt. En heel wat mensen veranderen regelmatig van sportieve en culturele interesses. Vaak blijven de aangekochte spullen hiervoor daardoor jarenlang ongebruikt in de kast liggen. Hobbytheek 'De Cirkel' moet daar verandering in brengen.

Het systeem is eenvoudig. Mensen die hobbymateriaal hebben liggen dat ze niet meer gebruiken, kunnen dat naar de hobbytheek brengen. Denk aan een tennisracket of een viool. Ze ontvangen van de hobbytheek een lidkaart met daarop een bepaalde puntenwaarde voor het binnengebrachte materiaal. Met deze punten kunnen ze vervolgens ander materiaal ontlenen.

Aandacht voor kansarme gezinnen

Het project heeft extra aandacht voor kansarme gezinnen. Sommige sporten en culturele initiatieven zijn bij mensen in armoede immers totaal onbekend en zeer hoogdrempelig. Ook daar wil de hobbytheek iets aan doen.

Wanneer mensen in armoede zich lid maken, ontvangen ze een lidkaart met daarop een aantal punten als startbedrag, zonder dat ze dus materiaal moeten binnenbrengen. De verwachting is dat hierdoor meer kansarme inwoners zullen toetreden tot sportverenigingen of culturele organisaties.

Succesvolle projectoproep

De medewerkers van het Sociaal Huis, de Sportdienst en de dienst Cultuur van lokaal bestuur Herzele reageerden op de projectoproep ’Sport en cultuur als hefbomen in de strijd tegen armoede’ van de Nationale Loterij. En met succes. Het project ontvangt een subsidie van maar liefst 65.600 euro. Met dit geld kan het project ten gronde gerealiseerd worden Een werkgroep met daarin medewerkers van de verschillende diensten gaat nu op zoek naar een geschikte locatie voor de hobbytheek. Wanneer het project van start gaat, staat nog niet vast.

Gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2019 14.49 u.