Campagne 1000 Geveltuinen

Deze maand lanceert Solva samen met de lokale besturen de campagne '1000 Geveltuinen'. Het lokaal bestuur Herzele zet zijn schouders hier mee onder om onze straten op te fleuren en nog gezelliger te maken.

Een geveltuin is een stukje openbare weg, beplant met bloemen en (klim)planten, en biedt heel wat voordelen. Voor de aanleg worden tegels uitgebroken wat goed is voor de insijpeling van regenwater in de bodem.

Geveltuinen geven ook meer kleur aan de buurt, zeker in boomloze straten. Ze maken de seizoenen beter voelbaar en zorgen voor meer natuur. Vogels en insecten vinden er wat lekkers, een nest- of slaapplaats en soortgenoten. ‘s Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat een gevelmuur minder sterk afkoelt, in de zomer houden ze hem lekker koel. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit: ze produceren zuurstof en filteren fijn stof.

En vooral belangrijk: ze maken de buurt gezelliger! Ze brengen mensen aan de praat en het samen aanleggen met de buren maakt het nog leuker. Wil je meer tips bij de aanleg van geveltuintjes, surf dan naar 1000 Geveltuinen

Hoe ga ik te werk?

Een geveltuintje is een privéinitiatief op het openbaar domein, waarbij de eigenaar of de bewoner zelf instaat voor de aanleg en het onderhoud ervan. 

Als jij heel graag een geveltuintje wil aanleggen, dan moet je eerst het aanvraagformulier hieronder indienen bij het lokale bestuur. 

De aanleg is wel verbonden aan enkele voorwaarden. Daarvoor heeft het lokaal bestuur een reglement opgesteld over de aanleg van een geveltuintje dat je hier kan downloaden. 

Gepubliceerd op vrijdag 4 juni 2021 11.53 u.